Ολοένα και περισσότερος κόσμος ταλαιπωρείται από έντονους πονοκεφάλους.

Πώς ξεχωρίζουμε όμως ότι πρόκειται για ημικρανία;

Η ημικρανία είναι συνήθως ένας μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας πονοκέφαλος, με τον πόνο να έχει σφύζοντα χαρακτήρα και να εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και αυξημένη ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Η ημικρανία είναι μια συχνή κατάσταση υγείας, που επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες και περίπου 1 στους 15 άνδρες. Συνήθως, ξεκινά στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Κάποιοι εμφανίζουν ημικρανίες συχνά, έως και αρκετές φορές την εβδομάδα, ενώ άλλοι μόνο περιστασιακά και μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και χρόνια ανάμεσα στις κρίσεις.

Κοινά συμπτώματα ημικρανίας

Το κύριο σύμπτωμα της ημικρανίας είναι συνήθως ένας έντονος πονοκέφαλος εντοπισμένος στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος είθισται να έχει σφύζοντα χαρακτήρα, επιδεινώνεται με την κίνηση και δυσχεραίνει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο ή τον αυχένα.

Άλλα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με ημικρανία περιλαμβάνουν:

  • τη ναυτία,
  • τον εμετό,
  • την αυξημένη ευαισθησία στο φως και στον ήχο, γι’ αυτό και πολλά άτομα με ημικρανία θέλουν να ξεκουραστούν σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο.

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης, περιστασιακά, άλλα συμπτώματα, όπως:

  • εφίδρωση,
  • ελλιπή συγκέντρωση,
  • αίσθημα ζέστης ή κρύου,
  • κοιλιακό πόνο,
  • διάρροια.

Τα συμπτώματα της ημικρανίας διαρκούν συνήθως μεταξύ 4 ωρών και 3 ημερών, αν και μπορεί να παραμείνει η κακουχία έως και μία εβδομάδα μετά.

Συμπτώματα αύρας

Περίπου 1 στους 3 ασθενείς με ημικρανίες έχει παροδικά, προειδοποιητικά συμπτώματα, γνωστά ως αύρα, πριν από την ημικρανία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα στην όραση (φωτάκια, λάμψεις που αναβοσβήνουν, σχέδια ζιγκ-ζαγκ ή τυφλά σημεία)
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, σαν τσίμπημα από βελόνες, που συνήθως ξεκινάει στο ένα χέρι και ανεβαίνει στον βραχίονα πριν επηρεάσει το πρόσωπο, τα χείλη και τη γλώσσα
  • Αίσθημα ζάλης ή απώλειας ισορροπίας
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Απώλεια συνείδησης –αν και αυτό είναι ασυνήθιστο

Τα συμπτώματα της αύρας, ως επί το πλείστον, αναπτύσσονται μέσα σε λίγα λεπτά και διαρκούν έως και μία ώρα.

Αίτια

Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα ανώμαλης εγκεφαλικής δραστηριότητας, που επηρεάζει προσωρινά τα νευρικά σήματα, τις χημικές ουσίες και τα αγγεία του εγκεφάλου.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτήν την αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά είναι πιθανό τα γονίδια να καθιστούν κάποιους ευάλωτους στην εμφάνιση ημικρανίας υπό την επίδραση ενός συγκεκριμένου εκλυτικού παράγοντα.

Κρίσεις ημικρανίας είναι δυνατόν να πυροδοτούνται από ορμονικούς (π.χ. εμφάνιση σε ορισμένες γυναίκες 2-3 ημέρες πριν και μετά την έμμηνο ρύση), συναισθηματικούς, σωματικούς (π.χ. έλλειψη ύπνου), διατροφικούς (π.χ. αφυδάτωση, κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, σοκολάτας), περιβαλλοντικούς και φαρμακευτικούς παράγοντες.

Το αίτιο που μπορεί να πυροδοτήσει την ημικρανία σε κάποιον είναι πολύ εξατομικευμένο και η τήρηση ενός ημερολογίου ημικρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό συνεπών εκλυτικών παραγόντων.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ημικρανίας εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Ανακουφιστική αγωγή: Φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια κρίσεων ημικρανίας, με σκοπό να ανακουφίσουν ή και να σταματήσουν τα συμπτώματα. Λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με το πρώτο σημάδι μιας επερχόμενης κρίσης. Περιλαμβάνουν τα κοινά αναλγητικά (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη), τις τρυπτάνες, τα αντιεμετικά κ.λπ.
  • Προφυλακτική αγωγή: Φάρμακα που λαμβάνονται τακτικά, συχνά καθημερινά, για να μειώσουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας. Προφυλακτική αγωγή συνιστάται σε ασθενείς με συχνές, σοβαρές, μακράς διάρκειας κρίσεις, που δεν ανταποκρίνονται καλά στην ανακουφιστική αγωγή. Περιλαμβάνουν κάποια αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, ενέσεις Botox, καθώς και τα νεότερα ενέσιμα CGRP μονοκλωνικά αντισώματα.

Πότε απευθυνόμαστε στον γιατρό

Θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας εάν έχουμε συχνά ή σοβαρά συμπτώματα ημικρανίας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με περιστασιακή χρήση κοινών παυσίπονων.

Προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε τη μέγιστη δοσολογία παυσίπονων σε τακτική ή συχνή βάση, καθώς αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη θεραπεία των πονοκεφάλων με την πάροδο του χρόνου.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτούμε τον γιατρό μας εάν έχουμε συχνά ημικρανίες (περισσότερες από 5 ημέρες τον μήνα), ακόμη κι αν αυτές ελέγχονται με φάρμακα, καθώς μπορεί να επωφεληθούμε από κάποια προληπτική θεραπεία.

Προσοχή!

Καλούμε το 166 για άμεση βοήθεια εάν υπάρξουν τα παρακάτω:

  • Παράλυση ή αδυναμία στο ένα ή και στα δύο χέρια ή στη μία πλευρά του προσώπου
  • Ασαφής ή μπερδεμένη ομιλία
  • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος, πιο έντονος από οποιονδήποτε άλλο μέχρι τότε
  • Πονοκέφαλος μαζί με πυρετό, δυσκαμψία στον αυχένα, νοητική σύγχυση, σπασμοί, διπλωπία ή εξάνθημα


Από τον Ευάγγελο ΦραγκούληΓενικό οικογενειακό γιατρό


Πηγή: www.pharmaplus.gr