Αφήνοντας πίσω μας την ωραιότερη εποχή του χρόνου, βλέπουμε τα σημάδια της στην επιδερμίδα μας. Οι δυνατές ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι και ευλογία, αλλά και κατάρα: μας παρέχουν την τόσο απαραίτητη βιταμίνη D, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του δέρματός μας. Πάντα, μετά τις διακοπές, το πρόσωπό μας είναι θαμπό και μουντό. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι και η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών προϊόντων φράσσουν τους πόρους του δέρματος, με αποτέλεσμα να μην αναπνέει. Επίσης, η συνεχής έκθεση στον ήλιο, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η αμέλεια της φροντίδας της επιδερμίδας μας προκαλούν την έντονη αφυδάτωσή της.

Απαιτείται, λοιπόν, ένας καλός ιατρικός καθαρισμός: Η θεραπεία ξεκινά με έναν βαθύ καθαρισμό με ατμό και συνεχίζεται με απολέπιση μέσω της γνωστής και αποτελεσματικής δερμοαπόξεσης με μικροκρυστάλλους. Η συσκευή αυτή διαθέτει κεφαλές από κομμένους με laser μικροκρυστάλλους, που περιστρέφονται με ταχύτητα και αφαιρούν αναίμακτα τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, απομακρύνοντας εντελώς τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα, το αλάτι και ό,τι άλλο φράσσει τους πόρους. Παράλληλα, στη δίνη της περιστροφής της κεφαλής, απελευθερώνεται υαλουρονικό οξύ, το οποίο απορροφάται άμεσα, ενυδατώνοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα. Το σύνολο της διαδικασίας, εκτός του καθαρισμού, κινητοποιεί και την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. Το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα καθαρό, λαμπερό, αναζωογονημένο, με σαφώς μεγαλύτερη ελαστικότητα.


Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας. Για να διορθώσουμε αυτά τα σημάδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμες περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, πεπτίδια, ρετινόλη (όχι κατά την έκθεση στον ήλιο) και αντιοξειδωτικά.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκούρες κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Για να απαλλαγούμε από αυτές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμες με λευκαντικές ουσίες, όπως υδροκινόνη, ρετινόλη, βιταμίνη C, αλόη βέρα.


Extra tips

Μένουμε ενυδατωμένοι: Οι ζεστές μέρες, που επικρατούν ακόμη και το φθινόπωρο, μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία του δέρματός μας. Κάνουμε συνήθεια να πίνουμε άφθονο νερό όλη την ημέρα, για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Επιδιώκουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά και έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό.

Συνεχίζουμε να φοράμε αντηλιακό, ακόμη και στην πόλη. Επίσης, ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του. Το αντηλιακό χάνει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση ληγμένου αντηλιακού μπορεί να παρέχει ανεπαρκή προστασία, αφήνοντας το δέρμα μας ευάλωτο σε ηλιακά εγκαύματα και βλάβες.


 Από την Εύη Παυλάκου, Δερματολόγο-αφροδισιολόγο της GM Clinic


 Πηγή: www.pharmaplus.gr